Buitenschoolse kennisbronnen van leerlingen Ontdekken, zichtbaar maken en benutten

In deze masterclass zoomen we in op hoe wij als leraar verbinding kunnen leggen tussen school en leefomgeving, om op deze manier een sterkere betrokkenheid bij leerlingen te creëren.

De volgende vragen komen aan bod:

  • Wat zijn die buitenschoolse kennisbronnen?
  • Waarom zou je iets met deze buitenschoolse kennisbronnen in het onderwijs willen?
  • Welke concrete lessuggesties zijn er om deze buitenschoolse kennisbronnen te ontdekken?

Funds of Knowledge

De term Funds of Knowledge wordt in het Nederlands vertaald als buitenschoolse kennisbronnen. Dit verwijst naar het kapitaal aan kennis, houdingen en vaardigheden die leerlingen meekrijgen via personen, ervaringen en objecten buiten school. Denk aan religie, kunst, taal, muziek, sport of dans.
In deze sessie gebruiken we meertaligheid als voorbeeld van een buitenschoolse kennisbron.

Aandacht voor de Funds of Knowledge van leerlingen is nodig om zicht te krijgen op wat zij buiten school al geleerd hebben. Tijdens de lessen kan je hierop aansluiten met de zone van naaste ontwikkeling. Als je als leraar erin slaagt een goede verbinding te leggen tussen school en leefomgeving, voelen leerlingen zich meer gezien en zullen zij sterker betrokken zijn bij de lessen.

De aanpak die in deze sessie wordt gepresenteerd is ontwikkeld binnen de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam (WOA), een project uit het R&D-programma Onderwijskansen

De sessie wordt verzorgd door
Bart Joosse  - schoolleider Admiraal de Ruyterschool, ASKO, Amsterdam
Annemarijn Brouwer  - leerkrachten Admiraal de Ruyterschool, ASKO, Amsterdam